Kjell Ola Dahl, født 1958, har opnået stor international anerkendelse med sine prisbelønnede kriminalromaner om det umage makkerpar Gunnarstranda og Frølich.

Dahl er aktuel med den fritstående, historiske krimi KUREREN, der henter sit stof fra anden verdenskrig. KUREREN fik den prestigefyldte Brageprisen 2015 (åben kategori) samt Rivertonprisen for bedste norske krimi 2015.
Som begrundelse for tildelingen af prisen skrev Riverton-juryen bl.a.:

Rivertonprisen for 2015 går til en kriminalroman, der præsenterer os for tilsyneladende uløselige gåder, fordi de opstår i situationer så vanskelige, så uvirkelige, og alligevel så tæt på en virkelighed, som altid er med os, og som vi ved har kastet lange skygger helt op til vor tid: Anden Verdenskrig … Det er en meget vidende, intelligent og inden for fiktionens rammer troværdig og pålidelig kriminalroman, Kjell Ola Dahl har skrevet. De fem nominerede til prisen er alle gode, hver på sin måde, og det er næsten at beklage for de andre kandidater, at de skulle konkurrere med en så usædvanlig god bog – en krimi og spændingsbog fra absolut øverste hylde.

    En lille gylden ring, 2001
    Manden i vinduet, 2004
    Lille soldat, 2005
    Den fjerde røver, 2006
    Sort engel, 2008
    Kvinden i plastic, 2011. Læst september 2016
    Isbaderen, 2012
    Kureren, 2016